085-0831200 info@hbpunt.nl

Rozemarijn de Kruijf

Bulthuissingel 2
9251 BW Burgum

Telefoon:
06-43422867

E-mail:
rozemarijn@hbpunt.nl

“Het gedrag van de kinderen verandert zodra ouders snappen wat hun kind met zijn of haar gedrag bedoelt voor de ouder. Dat is de blinde vlek die blootgelegd wordt.”

Wie ben je en wat drijft je?

Ik ben Rozemarijn en ik ben alleenstaande moeder van een dochter (2004) en een zoon (2009). Het moederschap heeft bij mij een hele verandering teweeg heeft gebracht. Ik was denk ik best een rationeel mens (geworden), maar het krijgen van onze dochter heeft mijn hart wagenwijd open gezet. Ik ging langzaam aan steeds meer voelen. Ook ging ik zien dat die prachtige dochter, en later die mooie zoon, een spiegel is voor mij als mens. Het maakte me vreselijk nieuwsgierig: wat betekent hun gedrag nou voor mij, wat kan ik hiervan leren. Ja, want leergierig ben ik ook! 😉

Toen ik met de PresentChild methode in aanraking kwam, wist ik: hier wil ik iets mee! Dit klopt voor mij, voelt goed voor mij, dit past bij mij, hiermee kan ik ook anderen gaan ondersteunen. De opleiding tot Kindertolk heeft veel bij mij teweeggebracht. Een begrijpen waarom ik ben geworden wie ik ben geworden, mijn patronen en overlevingsmechanismen herkennen, een proces van verwerking, en door dat alles steeds meer balans krijgen tussen denken en voelen. En mijn kinderen helpen me daar nog eens extra bij, nog steeds. De Present Child Methode sluit perfect aan bij de ACT methodiek, met het kijken naar het geraakt worden in het nu (door je kind in dit geval) en onderzoeken naar waar het linkt of haakt aan de dingen die je in je jeugd hebt meegemaakt. De ACT methodiek is voor mij een kapstok voor het werken met de Present Child Methode. Ook maak ik gebruik van Motiverende gespreksvoering om bij de eigen persoonlijke motivatie van de ouder te komen, zodat deze hetgeen dat in hem geraakt wordt durft en wil aan kijken.

Mijn grootste drijfveer voor het werken met ouders is het (weer of nog dichter) bij elkaar brengen van ouders en hun kinderen, heel systemisch dus. Soms speelt er zoveel in een gezin dat ouders bijna alleen nog het “probleemgedrag” van hun kind kunnen zien en niet meer hun kind zelf, het prachtige mens wat hij of zij is. De ogen weer te openen voor het kind, de liefde (weer) te zien stromen tussen ouders en hun kinderen. Daar doe ik het voor! <3

Welk specialisme heb jij?

Mijn specialisme is de systemische ouderbegeleiding. In het team van HBpunt ben ik één van de teamleden die werkt met de cliënten, via de ouders.

Eigenlijk kunnen alle ouders bij mij komen, omdat we vanuit het Kindertolken werken met het verhaal over jouw kind met HB en/of HSP. Sommige kinderen willen niet naar school, raken overprikkeld of onderprikkeld, anderen worden niet zindelijk, lijken niet gemotiveerd, gaan juist heel veel gamen. Ook de sterke wil is iets wat ik regelmatig tegenkom, onzekerheid, boosheid van het kind, vastzitten in denken of juist zoveel voelen dat het je kind overspoeld. Hoe het begaafde en/of gevoelige van jouw kind zich ook uit, we kunnen er samen naar kijken.

Samen ontdekken we dat wat je over je kind vertelt, over jou zegt, waardoor je jezelf nog beter leert kennen en (oude) pijnen kunt verwerken en wie weet zelfs loslaten.

Ook kunnen we vanuit het geboorteverhaal van jouw kind gaan onderzoeken hoe de start in het leven effect heeft gehad op het gedrag en zijn van je kind nu. Door met de (foto)kaarten van Geboorte in Kaart aan de slag te gaan, komt er herkenning, erkenning, begrip voor het gedrag van je kind. Soms is het fijn om ook je eigen geboorteverhaal te bekijken. Want ook jij bent geboren en van daaruit heb je al een aantal van je overtuigingen en gedragingen meegenomen. Het is een hele mooie en bijzondere manier om jezelf en je kind (nog) beter te leren kennen. Met welke methodiek ik ook werk, overal vlecht ik psycho-educatie in. Dat kan gaan over hoogbegaafdheid, gedrag, opvoeding, maar ook hoogsensitiviteit en motivatie tot verandering

Wat vind jij belangrijk in het begeleiden van kinderen en ouders?

Ik maak eerst kennis met jou als ouder om jouw verhaal te horen. Dan vertel ik wat over mijn werkwijzen. Dat gesprek geeft vaak al duidelijkheid over of het goed voelt tussen ons, of die klik er is. Want voor mij is dat heel belangrijk: als de relatie goed voelt dan zal het samenwerken ook goed voelen en meer resultaat opleveren. Dat is ook wat duidelijk is geworden in onderzoeken naar methodieken: de relatie blijkt vaak zelfs belangrijker dan de methodiek zelf.

Ik vind het ook heel belangrijk om aan te sluiten bij jou, de ouder. En dat bedoel ik heel breed: denk aan onderwerp, tempo en thema. Het betekent niet dat ik jou altijd maar volg, want soms prik ik wel even door, altijd vanuit compassie en liefdevol.

Ik kan niet anders meer kijken: ouders en kinderen zijn op een speciale manier verbonden. Daarom is het spiegelen van onze kinderen naar ons als ouders ook zo diepgaand. Ik ben graag de tolk tussen jou en jouw kind.

Beschermlaagjes en overlevingsstrategieën komen in gesprekken met ouders vaak naar voren. De kinderen wijzen met hun gedrag, ontwikkeling en spel naar die laagjes. Ze willen graag dat wij die als ouders gaan zien, ervaren en loslaten, meer onszelf worden. Met ACT4life, Motiverende Gespreksvoering, psycho-educatie, een Kindertolk-traject of sessies van Geboorte in Kaart kan ik je helpen bij die punten te komen en de tips van je kinderen te vinden om er vervolgens mee aan de slag te gaan: One step at a time!

Wat is je achtergrond?

Zo’n twintig jaar heb ik in de verslavingszorg gewerkt, als preventie werker. Daar heb ik ontzettend veel geleerd over waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, waarom ze niet (kunnen) veranderen, en hoe je mensen daar bewuster van kan, helpen, maken. Het heeft me geleerd om veel minder oordelen te hebben over mensen en mijn compassie voor anderen is daarnaast enorm gegroeid. Trainingen in Motiverende Gespreksvoering hebben me daar enorm bij geholpen.

In die jaren bij de verslavingszorg ben ik namelijk helemaal in motiverende gespreksvoering gedoken. Die manier van gesprekken voeren, heeft me zoveel gebracht, zoals nog meer naast een cliënt of ouder kunnen staan, maar ook te zoeken naar zijn of haar eigen innerlijke motivatie en weten dat iemand altijd gemotiveerd is. Misschien niet voor iets wat mij belangrijk lijkt, maar eigenlijk doet dat er niet toe. Laat de ander gemotiveerd zijn in wat voor hem of haar belangrijk is en dan gaan we daarnaar kijken. Ik pluk nog dagelijks de vruchten van deze prachtige manier van gesprekken voeren, en mijn cliënten dus ook. 😉

In de loop der jaren heb ik diverse trainingen gevolgd, om te komen waar ik nu sta, als mens en als professional. Zoals oplossingsgericht werken, motiverende gespreksvoering, lichaamsgericht werken en diverse praktische werkvormen. En niet te vergeten de ACT4life training die we binnen HBpunt inzetten als kapstok voor alle werkvormen die ingezet worden. Dit is een prachtige methodiek waarbij alles wat ik eerder al inzette, samenkomt.

Kennismaken?

Wil je graag weten of je bij ons terecht kunt met je hulpvraag?
Plan online een gratis en vrijblijvende kennismaking in.