085-0831200 info@hbpunt.nl

Loes Boxem

Bulthuissingel 2
9251 BW Burgum

Telefoon:
06-43422819

E-mail:
loes@hbpunt.nl

“An unhappy parent doesn’t raise a happy child”

Wie ben je en wat drijft je?

Mijn naam is Loes. Ik ben er voor ouders die wel wat tools en handvaten kunnen gebruiken bij het opvoeden van hun temperamentvolle, gevoelige en begaafde kind. Ik ben Toegepast Psycholoog en zelf ook hoogsensitief. Ik heb twee kinderen, waarvan één hoogsensitief en temperamentvol (HSP & strong willed). De ander loopt behoorlijk voor in zijn ontwikkeling. Door eigen ervaring en kennis van hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit weet ik dat het ontzettend uitdagend kan zijn om een (hoog)begaafd en hoogsensitief kind op te voeden. Vooral in een wereld waar nog niet veel ruimte is voor ‘afwijken van de norm’. Je kunt je samen met je kind een vreemde eend in de bijt voelen wanneer je weinig herkenning vindt bij andere ouders en op school. Wanneer de standaard opvoedadviezen niet aanslaan, kan dit je aan het twijfelen brengen en onzeker maken.

Tegelijkertijd zie ik dit ook als een heel mooi groeiproces waarin je leert vertrouwen op jouw eigen instinct en gevoel. Je leert door de tijd heen te kiezen voor wat écht bij jou en jouw kind(eren) past. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om ouders hierin te kunnen ondersteunen.

Welke specialisme heb jij en wat is jouw achtergrond?

Aan huis heb ik mijn eigen praktijk voor hoogsensitieve moeders (en ook vaders zijn welkom ;). Ik weet van mijzelf al jaren dat ik hoogsensitief ben. Hier had ik een hele mooie balans in gevonden waardoor ik het als kracht kon inzetten en het niet ervaarde als een last. Toen ik moeder werd van een hoogsensitieve dochter, werd dat allemaal flink in de war geschopt en mocht ik opnieuw het wiel uitvinden. Overprikkeling lag op de loer en het moederschap bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. Daarom heb ik me verdiept in het thema hoogsensitiviteit in combinatie met het ouderschap. Vanuit deze kennis en ervaring – in combinatie met mijn opleiding Toegepaste Psychologie – ben ik mijn eigen praktijk gestart om ouders in deze zoektocht te begeleiden.

Sinds januari 2024 werk ik als Jeugd- en gezinsprofessional bij HBPunt, waarbij deze kennis enorm goed van pas komt. Het is een hele mooie aanvulling op elkaar. Wist je dat 87% van de hoogbegaafde mensen ook hoogsensitief is? De combinatie van mijn werk bij HBPunt en mijn eigen praktijk maakt mij ontzettend gelukkig en geeft mij veel voldoening.

Wat vind jij belangrijk in het begeleiden van ouders?

Bij HBPunt begeleid ik ouders door psycho-eductie te geven over hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit, zodat zij hun kind beter leren begrijpen. Het aansluiten bij de behoeften van je kind wordt hierdoor gemakkelijker. Dit versterkt jullie onderlinge verbinding en vertrouwen naar elkaar. Het is zo mooi om te zien wat het met een kind, en met het hele gezin doet, wanneer het zich begrepen en gezien voelt. Alles verloopt soepeler!

Tijdens de 1-op-1 begeleiding vind ik het erg belangrijk om ook te bespreken hoe het met jou als ouder gaat. Dit is van wezenlijk belang omdat ik geloof dat wanneer jij niet lekker in je vel zit, je er ook niet optimaal voor je kind kunt zijn. Kinderen voelen het wanneer het niet goed gaat met jou. Vooral wanneer je kind zo sensitief is. Soms kunnen kinderen niet onderscheiden welk gevoel van henzelf is en welk gevoel van jou is als ouder. Vandaar ook dat mijn motto is: ‘An unhappy parent doesn’t raise a happy child.’

Los van de 1-op-1 ouderbegeleiding, verzorg ik de groepsgewijze ouderbijeenkomsten waarin we ingaan op belangrijke thema’s rondom hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit.

Kennismaken?

Wil je graag weten of je bij ons terecht kunt met je hulpvraag?
Plan online een gratis en vrijblijvende kennismaking in.