Oog voor Ontwikkeling
Angela Rozema
Heerestraat 13
8911 LC Leeuwarden
Telefoon:
06 52 00 76 44
E-mail:
info@angelarozema.nl
Website:
www.angelarozema.nl
“Meedoen thuis, op school, in de speeltuin, op de sportclub of waar je maar wilt, daar draait het om!”
Wie ben je en wat drijft je?
Mijn naam is Angela Rozema – van Koeveringe, kindergotherapeut én moeder van 2 mooie dames. Ik heb sinds 2008 een eigen praktijk in de binnenstad van Leeuwarden voor ergotherapie en opvoedondersteuning. Mijn praktijk heet “Oog voor Ontwikkeling” en dat is precies wat mij drijft!
Ontrafelen is een woord wat ik dagelijks gebruik en wat ook op mijn flyer en website staat; Samen kijken naar de ontwikkeling van je kind en proberen te ontrafelen waarom deze ontwikkeling anders verloopt. Ik doe het elke dag weer met plezier. Als ergotherapeut kijk je daarna altijd naar de problemen in het dagelijks leven, dus thuis en op school en je pakt ze heel praktisch aan. Dat is het onderscheidende in mijn vak.
Ontrafelen, Onderzoeken, Ondersteunen en dan kun je Ontwikkelen!
Welk specialisme heb je? Waarvoor kunnen ze specifiek bij jou terecht?
Ik ben gespecialiseerd kinderergotherapeut en heb mij door de jaren heen verder verdiept en geschoold in de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18. Dit zijn onder andere opleidingen rondom sensorische informatieverwerking/prikkelverwerking, fijne motoriek, leerproblemen, coaching van kinderen, talentontwikkeling, dagstructuur, mindset, executieve functietraining, visuele leerproblematiek, planmatig handelen, hoogbegaafdheid, en nog meer.
Met deze rugzak kijk ik samen met ouders, maar ook met school samen naar het handelingsprobleem van het kind en vertalen we dit in een praktisch plan van aanpak; elk kind kan groeien in zijn handelen.
Ik kijk naar de ontwikkelingsvraag door middel van de volgende 4 stappen:
- Ontrafelen: intake en verduidelijken hulpvraag
- Onderzoeken: assessment en observatie
- Ondersteunen: adviseren en begeleiden
- Ontwikkelen: behandelen en evalueren
Dit proces verloopt bij elke kind anders. Echter altijd gebeurt dit samen met ouders en andere betrokkenen, zoals school. De diverse stappen vinden plaats op de locatie waar ze horen; schoolobservatie in de klas, op de groep of thuis, behoren tot de mogelijkheden.
Behandelen en trainen gebeurt vaak op de praktijk.
Mijn grootste passie is de Sensorische informatieverwerking in het lijf en in het brein. Hier heb ik mij verder in gespecialiseerd en geef ik ook les aan andere paramedici, onderwijsprofessionals en ouders. En dit is ook het grote raakvlak met hoogbegaafdheid. De informatieverwerking verloopt vaak anders bij (uitzonderlijke) hoogbegaafdheid. En dat heeft vaak consequenties voor de motoriek, het leren leren en de zelfstandigheid in het dagelijks leven. Door te kijken naar die basis; de prikkelverwerking en die prikkelverwerking soms te beïnvloeden, verminderen vaak veel problemen in het dagelijks leven van een kind.
Wat vind jij belangrijk in het begeleiden van kinderen en ouders?
Ik vind het vooral enorm belangrijk dat we het samen doen. Hoe jouw opvoedstijl en gezinssamenstelling ook is, je kunt het! En daarom wil ik je vooral helpen weer in je kracht te komen, als gezin. En dit bestaat altijd uit hele praktische tips of oefenprogramma’s.
Bijv. het maken van een dagstructuur, een uitdagende spellijst opstellen, manieren om tot rust te komen, sport en spel passend maken, meer in je lijf komen door sensorisch spel, het oefenen van een groeimindset of het leren leesbaar schrijven.
Wat is je achtergrond/ervaring/kennis?
Tja, dat heb ik eigenlijk al verklapt he? Na de HBO ergotherapie ben je basis-ergotherapeut. Dan kun je je verder specialiseren als kinderergotherapeut en daarna kun je je weer verder scholen tot Sensorische informatieverwerkingstherapeut.
Een aantal jaar geleden merkte ik dat ik alleen met deze paramedische invalshoek niet meer uit de voeten kon, ik ben toen steeds meer opleidingen gaan doen rondom autisme, mindset, neuropsychologie en coaching/talentontwikkeling.
Dit kwam vooral omdat onze oudste dochter het moeilijk had. Recent zijn we erachter gekomen dat ze uitzonderlijk hoogbegaafd is. We zagen veel kenmerken, maar toch zijn in de afgelopen jaren alle mogelijke diagnoses voorbij gekomen. En dat heeft mijn motto doen versterken: ontrafel goed wat er achter de moeilijkheden in de ontwikkeling zit!
De zoektocht heeft er ook voor gezorgd dat ik op zoek ben gegaan naar duidelijke praktische verklaringen en methodes om mijn dochter in het dagelijks leven te helpen en zo ook mezelf; als moeder en als therapeut. En die deel ik graag met jullie!
Ik doe dit graag samen met alle professionals van HB Punt; iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten om zo steeds een stukje verder te ontrafelen, te onderzoeken en je ondersteunen. Het past precies!
Kennismaken?
Wil je graag weten of je bij ons terecht kunt met je hulpvraag?
Plan online een gratis en vrijblijvende kennismaking in.