Is jouw kind (hoog)begaafd en/of hooggevoelig?

Het pad van een (hoog)begaafd en/of hooggevoelig kind kent veel uitdagingen, zowel voor het kind als voor jou als ouder. Wij bieden de hulp en begeleiding in Friesland die jullie nodig hebben, zodat jullie je begrepen, gesteund en gehoord voelen.

Wat valt op bij (hoog)begaafde kinderen?

Al vanaf de geboorte vertonen (hoog)begaafde kinderen eigenschappen die opvallen. Ze zijn vaak alert en opmerkzaam en nemen hun omgeving gedetailleerd waar. Het absorptievermogen van jonge (hoog)begaafde kinderen is groot en het zorgt ervoor dat ze veel informatie opnemen en snel leren. Op deze manier hebben zij al op een jonge leeftijd een uitgebreide woordenschat.

Tegelijkertijd hebben deze kinderen een zorgvuldig evenwicht nodig tussen stimulatie en rust. Een overvloed aan prikkels kan moeilijk te verwerken zijn, wat resulteert in frustratie, vermoeidheid of intense emoties. Bij een gebrek aan uitdaging ontstaat juist onderprikkeling, wat kan leiden tot verveling, lusteloosheid of negatief gedrag. Voor jou als ouder is het een fijne lijn om aan te voelen wat je kind nodig heeft.

Voorkomen is beter dan genezen! Hoe sneller jij als ouder en school begrijpen wat er speelt bij je kind, hoe meer knelpunten we kunnen voorkomen. Daarom zijn wij voorstander van een vroege herkenning en liefdevolle begeleiding van hoogbegaafdheid in Friesland, zodat de uitdagingen niet groter worden dan nodig. 

Wil je meer weten of heb je behoefte aan contact?

Signalering 

De samenwerking met de school speelt een belangrijke rol bij de signalering, omdat het herkennen van (hoog)begaafdheid vaak moeilijk is en de verschillen meestal pas zichtbaar worden wanneer een kind naar de kinderopvang, peuterspeelzaal of school gaat. Hoe eerder signalen worden opgepikt, hoe beter de begeleiding kan worden afgestemd. Het is belangrijk om de ontwikkeling van je kind goed in de gaten te houden, ook binnen de schoolomgeving en om te zorgen voor open communicatie tussen ouders en school. Dit helpt om bij veranderingen of verschillende percepties in gesprek te blijven en samen de juiste aanpak te vinden.

Type begeleiding

Hoogbegaafdheid

We versterken de talenten en bieden gerichte ondersteuning waar nodig.

Begaafdheid

We helpen bij ontwikkeling door in te spelen op de sterke kanten en ondersteunen bij uitdagingen.

Hoogsensitief

We begeleiden in de omgang met prikkels en ondersteunen bij de balans: thuis en op school.

Een spiegel voor het hele gezin

Als ouder van een (hoog)begaafd kind sta je voor een bijzondere uitdaging. Je kind is niet alleen hoogbegaafd, vaak is er meer begaafdheid binnen het hele gezin en misschien ook bij jou. Bij HBpunt organiseren we ouderbijeenkomsten waarin we je handvatten bieden om je kind te ondersteunen, maar ook om jezelf beter te begrijpen. Kinderen spiegelen vaak de onbewuste lagen van hun ouders; hun gedrag kan waardevolle inzichten bieden voor jouw eigen persoonlijke groei. Tijdens vijf bijeenkomsten van twee uur krijg je inzichten en praktische tools om uitdagingen in de opvoeding beter te begrijpen en aan te pakken.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kind hoogbegaafd en/of hooggevoelig is?

Bij HBpunt starten we met een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek van 90 minuten wordt jullie situatie en hulpvraag uitgebreid besproken. Er wordt wordt door middel van een begaafdheidsonderzoek breed meegekeken. Na het intakegesprek wordt vanuit dit gesprek het meest passende advies opgesteld voor jullie situatie.

Wat houdt de begeleiding bij HBpunt in?

Onze begeleiding is op maat gemaakt en omvat zowel individuele begeleiding voor het kind als gezinsondersteuning. We gebruiken methodieken zoals ACT en PresentChild (kindertolken) om het kind en het gezin te helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Onze begeleiding richt zich niet alleen op het kind, maar ook op jou als ouder. We geven je praktische handvatten om je kind beter te begrijpen en om te gaan met specifieke behoeften die hoogbegaafdheid of hooggevoeligheid met zich meebrengen. Samen creëren we een veilige omgeving waarin je kind zichzelf kan zijn en zich optimaal kan ontwikkelen.

Zijn er kosten verbonden aan het intakegesprek bij HBpunt en hoe wordt het traject gefinancierd?

De kosten voor het intakegesprek worden alleen berekend bij particuliere trajecten. Als er een verwijzing via een arts of gebiedsteam is, wordt het traject gefinancierd via de Jeugdwet.

Hoe lang duurt een traject bij HBpunt?

Een traject bij HBpunt duurt meestal tussen de 6 maanden en een jaar, afhankelijk van de hulpvraag, de behoeften en de voortgang van jouw kind. Elk traject wordt aangepast aan de specifieke situatie en doelen van jouw kind en gezin.