Meer veerkracht en minder piekeren
Met trots introduceren we een prachtig nieuw ACT-programma dat hoogbegaafde kinderen helpt om steviger in hun schoenen te staan. Tijdens zes inspirerende bijeenkomsten leren zij spelenderwijs omgaan met hun gedachten en emoties. De eerste groep voor kinderen van 9 tot 12 jaar is inmiddels enthousiast van start gegaan, onder begeleiding van onze jeugd- en gezinsprofessionals Ilse Kamstra en Willy van Harten.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leert kinderen dat negatieve gedachten en gevoelens bij het leven horen en dat je hiermee om kunt leren gaan zonder dat ze je belemmeren. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een rijke innerlijke belevingswereld. ACT biedt hen waardevolle handvatten om beter om te gaan met perfectionisme en piekeren. “ACT helpt kinderen om flexibeler met hun gedachten om te gaan en te ontdekken wat belangrijk is,” legt Ilse uit.

Wat gebeurt er tijdens de bijeenkomsten?
Het ACT-programma bestaat uit zes bijeenkomsten van elk twee uur, die zijn opgebouwd rondom thema’s als helpende en niet-helpende gedachten, omgaan met ongemak en het volgen van je ‘hartenpad’. Door middel van creatieve en lichaamsgerichte oefeningen leren de kinderen tijdens de bijeenkomsten hun emoties te herkennen, benoemen en accepteren. Zo tekenen ze bijvoorbeeld hun lichaam en visualiseren waar ze emoties voelen, inclusief de intensiteit en kleur van die gevoelens. “Deze oefeningen helpen kinderen om uit hun hoofd te komen en meer contact te maken met hun lichaam,” zegt Ilse.
De groepen bestaan uit vier tot acht kinderen. Hierdoor is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht. “We creëren een veilige sfeer waarin kinderen zich vrij voelen om hun ervaringen te delen,” vertelt Ilse. “Ze maken samen afspraken over hoe ze met elkaar omgaan, waardoor ze niet alleen leren over zichzelf, maar ook over het samenzijn met anderen.”
Betrokkenheid van ouders
Ouders spelen een belangrijke rol in het proces. Naast de bijeenkomsten voor kinderen is er een online ouderbijeenkomst waarin ouders vragen kunnen stellen, ervaringen delen en tips krijgen om hun kind thuis te ondersteunen. “Als de kinderen merken dat ook hun ouders openstaan voor deze manier van denken, versterkt dat het effect van de bijeenkomsten,” zegt Ilse.
Meer weten of aanmelden?
Op dit moment zijn de ACT-groepen exclusief beschikbaar voor kinderen die al bij HBpunt in begeleiding zijn. Geïnteresseerde ouders kunnen contact opnemen met de regievoerder van hun kind. In de toekomst wordt onderzocht of we de ACT-groepen ook breder gaan aanbieden.
Kennismaken met HBpunt? Dat kan hier.