Specialistische begeleiding voor Dubbel Bijzonder (Twice Exceptional) in Friesland

Dubbel Bijzondere kinderen hebben gerichte begeleiding nodig om hun sterke punten en uitdagingen in balans te brengen.

Wat is Dubbel Bijzonder (Twice Exceptional)?

Twice Exceptional, oftewel ‘dubbel bijzonder’, betekent dat je kind zowel hoogbegaafd is als andere uitdagingen heeft. Dit kan bijvoorbeeld ADHD, dyslexie, autisme of een andere leer- of gedragsstoornis zijn. Dit maakt hun situatie bijzonder, omdat ze zowel sterke punten hebben die hen laten uitblinken, als gebieden waarin ze extra ondersteuning nodig hebben.

Een Twice Exceptional kind kan bijvoorbeeld een uitzonderlijk hoog IQ hebben en snel complexe informatie begrijpen, maar tegelijkertijd worstelen met concentratieproblemen of moeite hebben met het organiseren van taken. De combinatie van talenten en uitdagingen vraagt om een speciale benadering die rekening houdt met zowel hun intellectuele capaciteiten als de gebieden waarin ze kwetsbaar zijn.

Wil je meer weten over de begeleiding voor Dubbel Bijzondere kinderen in Friesland of heb je behoefte aan contact?

We gebruiken methoden die aansluiten bij de leeftijd en behoeften van jouw Dubbel Bijzondere kind.

Cognitieve technieken:

Voor het aanleren van strategieën en zelfreflectie.

Spel- en creatieve therapie:

Vooral bij jongere kinderen.

Praktische oefeningen:

Bijvoorbeeld rollenspellen of stressmanagement voor jongeren.

Hoe wordt mijn Dubbel Bijzondere kind begeleid?


Stap 1

Intakegesprek

Ouders en kind bespreken de huidige situatie, uitdagingen en doelen.


Stap 2

Observatie

De begeleider leert het kind kennen door gesprekken, activiteiten of spel.


Stap 3

Kindplan

Samen stellen we een plan op, gericht op zelfvertrouwen, sociale vaardigheden of schoolprestaties.

Onze aanpak

Een traject varieert per kind, afhankelijk van de behoefte.
• Gemiddeld: 6 tot 12 sessies.
• Sessies: Wekelijks of tweewekelijks, elk 60 minuten.
• Evaluatie: Na 4 sessies bespreken we de voortgang en eventuele aanpassingen.

Vanaf de intake tot het einde van het traject heeft je gezin een vaste regievoerder. Deze begeleider biedt ondersteuning, houdt het overzicht en werkt samen met jullie aan een kindplan. De begeleiding richt zich op de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van het kind, met methoden die passen bij zijn of haar behoeften. Op deze manier brengt onze diagnostiek de kenmerken van hoogbegaafdheid bij jouw kind in beeld. We werken nauw samen met scholen en ouders en geven praktische oplossingen om je kind te ondersteunen.

“Sinds we zijn gestart bij HBpunt is mijn zoon veel zelfverzekerder geworden. Hij begrijpt zijn eigen emoties beter, en wij als ouders ook!”

Jantina

Moeder van Lutzen uit Drachten

“HBpunt heeft ons echt geholpen met praktische adviezen en een fijne aanpak. Onze dochter zit weer goed in haar vel en geniet van school!”

Jeroen

Vader van Sem uit Burgum

“De begeleiding bij HBpunt heeft onze dochter geholpen om haar sterke kanten te zien. Ook wij hebben als ouders waardevolle tips gekregen!”

Marianne

Moeder van Noa uit Heerenveen

Ontmoet ons team

Ons team heeft uitgebreide ervaring met het begeleiden van hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen in Friesland. Omdat we in Friesland werken, kennen we de regio en scholen goed. Dit maakt ons een prettige partner in het bieden van passende begeleiding, direct in de buurt.

Linda Polstra
Jeugd- en gezinsprofessional/ regievoerder

Mirjam Kouwer
Jeugd- en gezinsprofessional/
regievoerder

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kind hoogbegaafd en/of hooggevoelig is?

Bij HBpunt starten we met een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek van 90 minuten wordt jullie situatie en hulpvraag uitgebreid besproken. Er wordt wordt door middel van een begaafdheidsonderzoek breed meegekeken. Na het intakegesprek wordt vanuit dit gesprek het meest passende advies opgesteld voor jullie situatie.

Wat houdt de begeleiding bij HBpunt in?

Onze begeleiding is op maat gemaakt en omvat zowel individuele begeleiding voor het kind als gezinsondersteuning. We gebruiken methodieken zoals ACT en PresentChild (kindertolken) om het kind en het gezin te helpen bij persoonlijke groei en ontwikkeling.

Onze begeleiding richt zich niet alleen op het kind, maar ook op jou als ouder. We geven je praktische handvatten om je kind beter te begrijpen en om te gaan met specifieke behoeften die hoogbegaafdheid of hooggevoeligheid met zich meebrengen. Samen creëren we een veilige omgeving waarin je kind zichzelf kan zijn en zich optimaal kan ontwikkelen.

Zijn er kosten verbonden aan het intakegesprek bij HBpunt en hoe wordt het traject gefinancierd?

De kosten voor het intakegesprek worden alleen berekend bij particuliere trajecten. Als er een verwijzing via een arts of gebiedsteam is, wordt het traject gefinancierd via de Jeugdwet.

Hoe lang duurt een traject bij HBpunt?

Een traject bij HBpunt duurt meestal tussen de 6 maanden en een jaar, afhankelijk van de hulpvraag, de behoeften en de voortgang van jouw kind. Elk traject wordt aangepast aan de specifieke situatie en doelen van jouw kind en gezin.