085-0831200 info@hbpunt.nl

Yvonne Sieperda

Bulthuissingel 2
9251BW Burgum

Telefoon:
085 08 3 12 12

E-mail:
yvonne@hbpunt.nl

Ik geloof erin dat als je lekker in je vel zit,
je ook beter tot leren komt.

Wie ben je en wat drijft je?

Mijn naam is Yvonne Sieperda en ik ben 25 jaar. Al sinds dat ik een klein meisje ben weet ik dat ik wil gaan werken met kinderen. Later, tijdens mijn opleiding pedagogiek werd dit beeld ‘met kinderen werken’ steeds specifieker. Kinderen coachen/begeleiden, waarbij gevoeligheid een grote rol speelt is mijn grote passie geworden en (hoog)begaafdheid heeft hier veel raakvlakken mee. Het is voor mij een feestje om bij HB punt te mogen werken. Niet alleen omdat (hoog)gevoeligheid en (hoog)begaafdheid een enorme interesse bij me opwekt, maar ook omdat ik hierin mezelf herken en precies weet wat ik hierin nodig had als kind. Ik vind het erg bijzonder om nu kinderen te mogen bieden wat ik zelf als kind heb gemist.

Persoonlijke groei en open staan voor reflectie is voor mij erg belangrijk. Ik heb zelf mogen ervaren hoe er dan een wereld voor je opengaat en dit gevoel gun ik iedereen. Patronen doorbreken en letterlijk in beweging komen is waar ik kinderen en hun ouders graag bij ondersteun. Ik werk vanuit mijn gevoel en kijk naar mogelijkheden die er zijn. Ik ben positief ingesteld en ik denk graag buiten de kaders. Net buiten je comfortzone leer je het meeste, en het lijkt me fantastisch om hiermee aan de slag te gaan met zowel ouders als kinderen. Daarnaast heb ik ontdekt doe belangrijk vertrouwen en veiligheid is. Ik geloof erin dat als je lekker in je vel zit, je ook beter tot leren komt. Leren is voor mij meer dan alleen de vakken die je op school krijgt, zoals rekenen en taal. Voor mij is leren ook persoonlijke groei, zelfvertrouwen ontwikkelen, creativiteit, jezelf durven te uiten met alle emoties die hierbij komen kijken en jezelf leren kennen met al je mooie kwaliteiten die je in je hebt.

Welke specialisme heb jij? 

Mijn grootste kracht is om iemand echt te zien, aan te voelen wat er in iemand om gaat en hier vervolgens open over in gesprek te gaan. Ik heb verschillende tools waarmee ik werk om tot de kern te komen en aan de hulpvraag te werken. Het belangrijkste vind ik hierin het werken met beweging en gevoel. Zelf houd ik er enorm van om creativiteit, dans, beweging en muziek in te zetten in het werken met de kinderen. Het belangrijkste doel hiervan is om even uit je hoofd te gaan en in je lichaam te komen. Het letterlijk in beweging komen kan een grote invloed hebben op de gesprekken die hieruit voortvloeien.  Wanneer de verbinding met het lichaam sterk is, kom je dichter bij de kern en het gevoel. 

Wat vind jij belangrijk in het begeleiden van kinderen en ouders?

Ik vind het belangrijk om een veilige basis op te bouwen met zowel de ouders als het kind. Persoonlijke ontwikkeling en het gezamenlijk werken aan de hulpvraag kan soms lastig zijn. Je zult je tijdens het proces soms kwetsbaar moeten opstellen en uit je comfortzone moeten stappen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit kan, mits de vertrouwensband goed is. Daarnaast vind ik het belangrijk dat zowel ouders als kind zich gezien en gehoord voelt. Ik neem je serieus en ik heb respect voor alles wat er is en ontstaat.

In de sessies met kinderen begeleid ik zoveel mogelijk vanuit beweging en/of creativiteit, waarbij ik afstem op het kind en zijn of haar behoeften. Daarnaast vind ik het belangrijk om ouders mee te nemen in het proces. Zij kennen hun kind het allerbeste en zijn de belangrijkste personen in het leven van het kind. Tenslotte speelt de verbinding tussen ouder en kind een essentiële rol bij het groeiproces.

Wat is jouw achtergrond?

Toen ik zestien jaar was kwam ik voor de beslissing te staan ‘welke mbo-opleiding ga ik volgen’. Ik wist toen al heel goed dat ik met kinderen wilde gaan werken, maar ik was ook erg sportief en veel bezig met dansen. Misschien de dansopleiding, het CIOS, pedagogisch medewerker of toch onderwijsassistent. Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk gekozen voor de opleiding onderwijsassistent. In de drie jarige opleiding heb ik op verschillende groepen op de basisschool stagegelopen, maar bij alle stages kwam steeds hetzelfde gevoel naar boven, namelijk ‘ik wil meer bieden aan de kinderen, meer dan alleen het begeleiden bij rekenen en taal’. De opleiding rondde ik af toen ik negentien jaar was. Toen ik vertelde dat ik wilde doorstuderen werd mij verteld dat ik dit niet kon. Dit weerhield me er echter niet van om toch naar het HBO te gaan. Mijn doorzettingsvermogen en motivatie waren hier te hoog voor. En zo begon ik na een tussenjaar aan de opleiding pedagogiek. In deze opleiding heb ik uiteraard veel kennis mogen opdoen, maar ook de ervaring op werkplekken zoals de taaltrein en de weekendschool hebben mij veel bijgebracht. Tijdens de opleiding en daarbuiten heb ik veel mogen leren over mezelf en heb ik mijn grootste pijnpunten, angsten en trauma’s aan kunnen kijken en kunnen verwerken. Ik heb geleerd om vanuit vertrouwen te leven, vertrouwen in mezelf, maar ook in de wereld om mij heen. Deze mooie lessen neem ik de rest van mijn leven met me mee en zo ook in het werk. Op dit moment volg ik naast het werken bij HB punt nog een opleiding tot kindercoach om nog meer de verdieping in te gaan.

Kennismaken?

Wil je graag weten of je bij ons terecht kunt met je hulpvraag?
Plan online een gratis en vrijblijvende kennismaking in.