085-0831200 info@hbpunt.nl

Jikke van Ginkel

Greate Buorren 16A
9263 PM Garyp

Telefoon:
085 – 0831209

E-mail:
jikke@hbpunt.nl

“Een kind mag echt zijn wie hij of zij is, ook als dat betekent dat we het gesprek op de kop, liggend, wiebelend of eerst gewoon helemaal niet moeten voeren.”

Wie ben je en wat drijft je?

Mijn naam is Jikke van Ginkel, geboren en opgegroeid in Amsterdam en na de nodige omzwervingen geland in Dokkum, waar ik woon met mijn man Mark en 2 hele leuke zoons. Zij zijn net zo nieuwsgierig, gevoelig, creatief en ondernemend als hun moeder (zeg ik een beetje onbescheiden). Met hen ben ik graag op pad. Samen de wereld, in het groot en in het klein, ontdekken en vooral leuke herinneringen maken. Ik vind het heerlijk als mijn kinderen tot de oren in de modder zitten en stimuleer hun soms veelomvattende plannetjes en ideeën. Om op te laden ben ik zelf ook graag in de natuur en houd van wandelen in de regen (1 van mijn onschuldige afwijkingen).

Naast er op uit gaan, lees ik alles wat los en vast zit, fotografeer ik, houd ik van creatief bezig zijn en vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen door regelmatig aan een cursus of workshop deel te nemen en geniet ik enorm van muziek en kunst.

Welk specialisme heb jij?

Van de mensen met wie ik werk hoor ik dat zij mij ervaren als een warm, oprecht en sensitief persoon, met een rustige stem en die vertrouwen uitstraalt. Ik weet mijn gevoel voor humor te koppelen aan empathie en relativeringsvermogen, zonder aan doortastendheid in te boeten.

Ik vind het heerlijk dat ik in dit werk alle vrijheid krijg om intuïtief een werkvorm te kiezen die past bij het kind, om buiten de kaders te mogen denken. Mijn grote fantasie, wat bijna altijd leuk werkt met kinderen, spreekt echt tot hun verbeelding en zorgt vaak voor plezier. Lekker samen creatief bezig gaan, een spel spelen, wat maar passend is voor het kind en het moment.

Ik heb oog en passie voor de schoonheid van dingen en mensen, met name voor de aspecten die afwijken van de norm en weet, deels ook uit eigen ervaring, hoe belangrijk en bepalend het is om als kind echt gezien te worden. Hoe verdrietig en machteloos het kan voelen als je je anders of onbegrepen voelt. Maar zeker ook hoe het voelt voor jou als ouder wanneer je merkt dat je kind niet lekker gaat, zich niet vrij kan ontwikkelen, aansluiting mist, zich onzeker voelt, onderpresteert of zich op een ongezonde manier aanpast. Wanneer de opvoeding van je wellicht kritische, autonome kind met zijn of haar sterke wil voor jou als ouder een dagelijkse uitdaging is.

Wat vind jij belangrijk in het begeleiden van kinderen en ouders?

Gelijkwaardigheid is voor mij een belangrijke waarde in contact. Ik sta zowel graag naast het kind als naast ouders. Een kind mag echt zijn wie hij of zij is, ook als dat betekent dat we het gesprek op de kop, liggend, wiebelend of eerst gewoon helemaal niet moeten voeren. Dit helpt om kinderen zich op hun gemak te laten voelen en zich open te stellen, wat in het begin vaak erg spannend is. Naast professionele deskundigheid vind ik het belangrijk om als mens oprecht nieuwsgierig te zijn naar jouw verhaal. Ik probeer, zoveel mogelijk zonder oordeel, mee te denken om samen tot de kern te komen en de ware motivaties, gevoelens en behoeften van jou als kind of ouder(s) te begrijpen.

Wat is je achtergrond?

In 2005 heb ik de opleiding ‘Maatschappelijk werk en dienstverlening’ aan de Hanzehogeschool afgerond en lange tijd ben ik werkzaam geweest in die tak van sport. Mijn aandachtsgebieden waren personen met ernstig psychiatrische problematiek, zorgwekkende zorgmijders, (ex)-gedetineerden en mensen met hoarding problematiek, oftewel verzameldrang. Ik heb dit werk een hele tijd met veel plezier gedaan, maar op den duur merkte ik dat ik er onvoldoende voldoening uit haalde. Ik miste het gevoel dat ik werkelijk van betekenis en invloed kon zijn en er ontstond het verlangen om werk te gaan doen wat dichterbij mezelf ligt.

Bij het vastlopen van mijn eigen kinderen ontstond jaren geleden de bekendheid en affiniteit met hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid. Ik zag hoe veelomvattend het kan zijn en ontdekte ook (met enig gevoel van rouw) wat ik zelf als kind heb gemist en wat dat met je zelfbeeld doet. Door het anders denken en voelen te (h)erkennen en zelfs te omarmen, heb ik mijn eigen overtuigingen en misplaatste gevoelens kunnen ombuigen en zie ik nu naast de -vast blijvende- uitdagingen ook de vele mooie, krachtige en positieve kanten van het ‘anders’ zijn. Deze ervaringen neem ik graag mee in het op ontdekkingsreis gaan met kinderen, waarin zij mogen ervaren dat hun anders zijn gelijkwaardig en van toegevoegde waarde is.

Kennismaken?

Wil je graag weten of je bij ons terecht kunt met je hulpvraag?
Plan online een gratis en vrijblijvende kennismaking in.